Nestor kea

 

Nestor notabilis

Nad lesem v jižních Alpách jižního ostrova Nového Zélandu jsou rozsáhlé oblasti částečně pokryty nízkým podrostem a trávou, zčásti kameny a oblázky a většinou velice strmé a obtížné k přejití. Celá tato oblast je vystavena nemilosrdnému horskému klimatu, sněhu, a drsnému větru v zimě; a mlze a prudkými dešti v létě. Je to zde, na okraji dubového lesa, kde Kea žije.

Popis

Tito papouškové mají tmavězelenou barvu peří, spodní strany křídel jsou červeno- kaštanová a spodní strana ocasu má nažloutlé zbarvení. Má hnědavý úzký zobák s dlouhou zakřivenou horní částí a kartáčovitý jazyk určený ke sbírání nektaru. Nohy jsou tmavé (šedohnědé). Průměrný dospělý pták měří 48 cm a váží necelý kilogram. Samice váží přibližně ½ kilogramu a jsou celkově menší.

Dieta

Předek všech tří druhů papouška v rodu nestor; (ony tři druhy jsou:Nestor kea, jeho hnědý blízký příbuzný Nestor kaka a Norfolk Island kaka), pravděpodobně přišel z Austrálie. Původní nestor se možná dostal na Nový Zéland už před 200 miliony lety. Se změnou klimatu a rozdělením pevniny na menší ostrovy v raném pleistocénu se vyvinuly dvě odlišné populace. Populace na vlídnějším severu se živí hlavně ovocem a nektarem, zatímco jižní populace žijící v nejdrsnějších podmínkách, ve výškách až 2000 m.n.m. ,využívají dokanalé umění strategie. Naučili se následovat velké predátory jako jsou orlové za zbytky jídla. Na zdechlinách si vybírají maso, tuk a kostní morek.

Potravní zvyky těchto ptáků závisí na sezoně. Na jaře kea hledá okraje sněhu a vyhrabává hmyz. V létě shání ovoce, semena a květiny nalezená v horských křovinách. Jedí všechno od lnu, přes nektar a pyl a loví také spoustu kobylek, brouků, housenek a jiného hmyzu. Podzim tráví v korunách buků, jedíc pupeny, výhonky a oříšky. Ale zima je velice krutá a mnoho ptáků zemře vyhladověním.

Reprodukce

Nestor je shopný rozmnožování po celý rok mimo pozdního podzimu. Jejich hlavní rozmnožovací období trvá od července do ledna. Hnízdí v norách pod kameny nebo mezi kořeny. Snášejí 2-4 vejce, která zahřívají 4 týdny. Kuřátka se opeří za 13 týdnů. Tito papouškové jsou velice sociální a zůstávají v rodinných hejnech až do doby, než dospějí. Nestor je schopný rozmnožování po celý rok mimo pozdního podzimu. Jejich hlavní rozmnožovací období trvá od července do ledna. Hnízdí v norách pod kameny a mezi kořeny. Snášejí 2-4 vejce, která zahřívají 4 týdny. Kuřátka se opeří za 13 týdnů. Tito papouškové jsou velice sociální a zůstávají v rodinných hejnech až do doby, než dospějí. Samci pohlavně dospívají nejdříve ve 3. roce života, samice o rok či dva později. Samice zůstávají v místě, kde se vylíhly, zatímco mladí samci jsou vypuzeni. Nestorové žijí v mnohoženství. Řád v hierarchii je velice přísný a samice bojují o dominantní postavení. Pouze 10% samic v daném roce má právo spářit se.

Ochrana

Za posledních 130 let se stavy papoušků kea snížily o 150 000 kusů. Hlavním důvodem je kontroverzní pronásledování farmáři, podle nichž nestorové útočí na jejich ovce. Keové nebyli plně chráněni až do roku 1986, do doby než byli vysokohorští farmáři přesvědčeni vzdát se jejich zákonného práva na odstřel nestorů, výměnou za záruku vládních agentur, že budou vyšetřovat jejich útoky na ovce a snažit se odstranit všechny problémy s těmito ptáky. Současný stav je méně než 10 000 keů. Nestorové jsou zařazeni mezi druhy ohrožené vyhynutím v blízké budouctnosti.

Prameny:

Parrots of the world: Forshaw

Rekordy živé přírody: Róbert Čéman

Webové stránky DOCu

Olga Lechnýřová